Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebulowa tarta z boczkiem i gruszką"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 174
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 354
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 174
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 354
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z og nia i odstaw do przestudzenia.
Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz suszonym tymiankiem i szczyptą szałwii. Gruszki obierz, oczyść, potnij w ko stkę i wymieszaj z masą cebulową.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż cebulę z boczkiem i gruszkami. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 45 minut.Źródło: Naj