Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebulowa z pomidorami"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20668
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5190
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20668
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5190
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 55
Składniki
Cebule obierz, pokrój w piórka. Do rondla wrzuć masło, cebule, dodaj listki laurowe, przyprawy, dolej kilka łyżek wody i odrobinę cukru, smaż, często mieszając, przez około 30 minut.
Dodaj mąkę, smaż około minuty, dolej wino (alkohol odparuje, zostanie smak) i gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej bulion, nieco wody, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut.
Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zupę możesz zmiksować, ale niekoniecznie. Możesz ją podawać z bagietką. Bagietkę pokrój, rozłóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170° C i piecz, aż bułki będą złociste (możesz też użyć tostera). Ser zetrzyj na tarce. Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek, na wierzch połóż po kromce bagietki i posyp serem.
CZAS: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień