Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowe krążki"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 191
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 191
Składniki
Cebule obierz z łupin i pokrój w krążki o grubości 10-15 mm. Rozdziel je, włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 20 min – po tym czasie oddzieli się od krążków cienka, przeźroczysta błonka, którą należy usunąć.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Zanurz w cieście krążki cebuli a następnie ułóż je na drucianej kratce, aby spłynął z nich nadmiar ciasta.
Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą i obtocz w niej krążki cebuli. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chili lub ketchupem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut, porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie