Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chaczapuri adżarskie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 739
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 739
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na kilka minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej.
Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt twarde – trochę wody. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą obtocz w mące i rozwałkuj, nadając im owalne kształty. Boki z dwóch stron złóż do środka (powstaną burty), a końce zlep nadając plackom kształt łódki.
Łódki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować między nimi spore odstępy, gdyż w czasie pieczenia urosną. Do środka każdej włóż po porcji startego sera. Piekarnik rozgrzej do temp. 220° C.
Włóż blachę z łódeczkami na ok. 15 minut aż brzegi ciasta się zrumienią, a ser rozpuści. Po tym czasie do każdej łódeczki wbij jajko. Piecz jeszcze kilka minut. Białko powinno być ścięte ale żółtko wciąż płynne.
Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając je w jajku.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 690 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie