Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri, to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań.Chacza-ser, puri-chleb. Możesz i ty sobie zrobić tak pyszne danie nie wyjeżdżając z Polski. Zapraszam na mój kanał i na filmik.
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 524
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 188
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15234
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 524
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 188
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15234
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 96
Składniki
Do letniej wody rozkrusz drożdże ,dodaj cukier ,zamieszaj dodaj mąkę zamieszaj ,przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp make dodaj zaczyn zamieszaj łyżką ,dodaj letnie mleko, zamieszaj dodaj sól i oliwę. Wyrabiaj do momentu , aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielna 4 części i przykryj do wyrośnięcia na 15 minut.
Z gotowych bochenków formuj placki ,które należy boki lekko pozawijać do środka a końce połączyć formując łódkę.
W misce łączymy nasze sery ,ser feta rozdrabniamy widelcem, wlewamy nasze mleko i wbijamy jajko wszystko ,to mieszamy widelcem.
Na ciasto kładziemy nasz farsz serowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 12 minut, piekarnik ma włączoną funkcję góra ,dół a chaczapuri pieczemy na środkowej półce.
Po upieczeniu w chaczapuri wyciągamy łyżką trochę farszu i robimy miejsce na nasze jajko w przeciwnym razie nam się rozpłynie po bokach.
Zapiekamy tylko 1 minutę, aby białko się ścięło a żółtko zostało lejące. Na takie jajko kładziemy troszeczkę masła i jeśli lubisz to szczypiorek. Zapraszam na filmik tam zobaczysz krok po kroku jak się robi ten pyszny chlebek z serem i jajkiem. Zapraszam na mój kanał na YouTube-Mangiare u Ewki Smacznego!