Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9046
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 205
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 477
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9046
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 205
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 477
Składniki
Umytą, pozbawioną gniazda nasiennego czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Całość wsypujemy na rozgrzany olej, lekko przesmażamy. Dodajemy wołowinę.
Rozdrabniając widelcem powstające grudki mięsa, smażymy około 10 minut, aż wołowina będzie brązowa i krucha. Jeśli tłuszczu jest na dużo, zbieramy go łyżką i odlewamy.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili bez gniazda nasiennego, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20 minut.
Kukurydzę i czerwoną fasolę osączamy na sicie z zalewy. Wrzucamy do mięsa. Gulasz doprawiamy do smaku słodką papryką, chili w proszku i, jeśli to niezbędne, solą oraz pieprzem. Gotujemy 10 minut.
W Meksyku, skąd pochodzi chili con carne, podaje się je w ciepłych plackach tortilli. Można serwować też z ryżem lub jasnym pieczywem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 273 kcal Białko 18 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 32 gŹródło: Rewia