Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik botwinkowy"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 295
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2507
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 295
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2507
Składniki
Przepis przysłał Mateusz Rosadziński z Poznania
Botwinkę oczyść, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Do rondla wlej pół litra wody, dodaj kostkę warzywną, rozpuść. Wrzuć botwinę, gotuj 10-15 min do miękkości. Pod koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ostudź.
Ogórki umyj, rzodkiewki oczyść, razem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek, natkę i szczypiorek umyj, osusz, posiekaj.
Do przestudzonej botwinki dodaj ogórki i rzodkiewki, wsyp koperek, natkę i szczypiorek, wlej jogurt naturalny i kefir, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i piep rzem. Schłodź. Chłodnik podawaj z jajkami na twardo.
Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie