Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik litewski"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 404
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1136
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 404
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1136
Składniki
Buraczki z botwinki obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Liście botwinki umyj, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Koperek oraz szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Rzodkiewki i ogórek umyj, osusz. 2 rzodkiewki oraz kawałek zielonego ogórka pokrój w plastry. Pozostałą część ogórka obierz ze skórki i razem z rzodkiewkami pokrój w drobną kostkę. Ogórki małosolne również pokrój w małą kostkę. Jajko pokrój w ćwiartki.
W garnku zagotuj 1 l wody. Gdy zacznie wrzeć, posól i wrzuć botwinkę wraz z buraczkami. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, pogotuj jeszcze ok. 3 min, dodaj sok z cytryny. Wystudź.
Dodaj pokrojone warzywa, posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kefir, jogurt lub maślankę. Wymieszaj.
Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Podawaj mocno schłodzony z ćwiartką jajka, udekorowany plasterkami rzodkiewki i ogórka.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 190 kilokalorii
Aby kolor zupy był bardziej intensywny, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego.Źródło: Świat i Ludzie