Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 144
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 144
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Botwinkę umyj, pokrój z łodygami i obranymi buraczkami. Zalej wrzątkiem, zakwaś sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut.
Ogórki i rzodkiewki umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj.
Maślankę i serek mascarpone wymieszaj, wlej do zupy. Dorzuć przygotowane warzywa i śmietanę.
Przegrzebki usmaż na maśle. Skrop cytryną, posól i posyp koperkiem. Podawaj z chłodnikiem.
Czas przygotowania: 50 min, ilość kalorii na 1 porcję: 200. Stopień trudności: średni
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>Źródło: Telemax