Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chłodnik z botwinką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Składniki
Sposób przygotowania
Botwinkę oczyść, opłucz, buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, wystudź.
Ogórek i rzodkiewki umyj, pokrój w drobną kostkę. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną. Połącz z botwinką i wywarem. Dodaj resztę warzyw.
Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Schłodź. Chłodnik rozlej do kokilek. Posyp posiekanymi jajkami. Udekoruj koperkiem.
Wersja dietetyczna
Szklankę śmietany zastąp gęstym jogurtem naturalnym (najlepiej bałkańskim). Do posypania zupy, zamiast posiekanych jajek, użyj pokruszonego chudego twarogu.Źródło: Tina