Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik z maślanką i ogórkiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Buraki zalej wodą, gotuj do miękkości. Obierz, zetrzyj na tarce. Botwinę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Do garnka włóż starte buraki, posiekaną botwinkę, wlej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz, zalej litrem wody, gotuj 30 minut.
Ogórek i rzodkiew pokrój w kostkę. Maślankę wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiksowaną botwinę. Chłodnik przelej do misek lub wysokich szklanek, posyp pokrojonymi w kostkę warzywami, udekoruj liściem botwiny.
CZAS: około 1,5 godz.Źródło: Dobry Tydzień