Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z zielonego groszku"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 240
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 240
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Składniki
Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora również pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw – będą potrzebne do dekoracji. Umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej masło lub olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj ziemniaki, duś na średnim ogniu ok. 5 min. Wlej bulion warzywny, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką. Gotuj 10-15 min, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaj groszek, miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj wszystko jeszcze 3-5 min. Gdy całość nieco przestygnie wywar przecedź.
Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus. Dolewaj do nich wywar, w którym się gotowały, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzoną zupę wymieszaj z jogurtem. Przelej do miseczek, udekoruj warzywami i natką.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie