Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłopski przysmak"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, lekko przestudź i pokrój w cienkie plasterki.
Obrane cebule opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, krótko przesmaż z dodatkiem szczypty soli. Liście kapusty opłucz, poszatkuj dość grubo, wrzuć na wrzątek, gotuj 5 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem ze śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku sporą szczyptą soli, pieprzem, papryką oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Warstwami układaj ziemniaki oraz osączoną kapustę wymieszaną z boczkiem i cebulą. Polej przygotowanym sosem. Zapiekaj 20 minut w 200 st. Dowolnie udekoruj.
czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety