Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię żeberka! A Wy? Zapraszam na chłopskie żeberka pieczone, które zrobiłam wczoraj, ale pozostało już po nich tylko miłe wspomnienie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 131
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22714
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 131
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22714
Składniki
Żeberka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy też błonę z wewnętrznej części żeberek.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na pół godziny, by składniki się przegryzły.
Przygotowujemy następnie sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Żeberka układamy na dwóch warstwach folii aluminiowej, mięsista stroną do dołu. Smarujemy je połową przygotowanego sosu.
Następnie kładziemy jeszcze dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zaciskamy brzegi.
Pieczemy 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Po upływie ok. 2 godzin zdejmujemy folię aluminiową i smarujemy żeberka pozostałym sosem.
Chłopskie żeberka pieczone podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!