Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb. Jej delikatny smak i białe mięso smakuje równie pysznie w każdej wersji. Dziś proponuję paluszki w panierce z panko i semoliny. Tak przygotowanego karmazyna podajemy na świeżych warzywach i sosem śmietanowym.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1233
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12600
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1233
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12600
Składniki
Karmazyna kroimy na długie paluszki. Ja każdy filet pokroiłam na 3 długie cienkie paski, które przekroiłam na pół. Semolinę mieszamy z przyprawami. Rybę panierujemy w semolinie, rozmąconych jajkach i panko. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami. Posypujemy szczypiorkiem. Paluszki rybne układamy na talerzu obok układamy świeże warzywa i pieczone ziemniaczki. Sos przelewamy do miseczki. Paluszki jemy maczając w sosie śmietanowym. Sos również idealnie komponuje się z warzywami oraz pieczonymi ziemniakami. Warto wiedzieć: Panko to japońska bułka tarta, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka. W odróżnieniu do naszej tradycyjnej bułki tartej różni się tym, że ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Podczas smażenie nie traci swojej tekstury. Istotne jest również to, że wchłania mniej tłuszczu od zwykłej bułki tartej.