Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane mojej mamy, dzięki dodaniu kwaśnej śmietany do startych ziemniaków masa nie czernieje a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1132
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 263
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1132
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 263
Składniki
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na kilka minut. Następnie delikatnie odlej zebrany płyn do miseczki.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, śmietanę dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Zlej powoli pozostały płyn ze startych ziemniaków, pozostaw tylko skrobię i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju i nakładaj łyżką porcję masy ziemniaczanej, placki smaż na rumiano z każdej strony. Podaj z ulubionymi dodatkami np. śmietaną i cukrem. Ja najbardziej lubię same chrupiące placki bez żadnych dodatków.