Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiące skórki ziemniaków na przekąskę"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 151
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 836
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 151
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 836
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut • 4 porcje • 200 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.
Ułóż ziemniaki na tacy, ponakłuwaj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40 minut. Wystudź. Przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zostawiając jego warstwę przy skórce (ok. 5 mm). Wydrążone połówki przekrój jeszcze raz wzdłuż na pół.
Przełóż skórki na papier do pieczenia i skrop oliwą. Piecz 15 minut, aż się zezłocą. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj czosnek i kumin. Krótko podsmaż. Na koniec dołóż pomidory. Duś około 2 minut, aż staną się całkiem miękkie. Wystudź i posyp kolendrą. Dodaj pokrojony w kostkę pomidor dla urozmaicenia konsystencji i smaku.
Skórki możesz posypać odrobiną soli i oregano. Podawaj z pomidorową salsą. Świetnie sprawdzi się też jogurtowy dip.Źródło: Olivia