Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruche ciasto z dodatkiem kremu budyniowego to deser-pewniak. Jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet osobom, które mają niewielką wprawę w pieczeniu. Warto jednak dobrze rozplanować pracę w czasie – podpowiadamy, jak to zrobić.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 61
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 61
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowanie ciasta córka młynarza rozpocznij od ugotowania masy budyniowej. Jak w większości tego typu ciast, musi ona wystygnąć w temperaturze pokojowej, by przygotowany z niej krem był puszysty. Dlatego w pierwszej kolejności wlej do garnka z grubym dnem 750 ml mleka i zacznij podgrzewać na średniej mocy palnika.
W tym czasie rozmieszaj dokładnie pozostałe mleko, mąkę pszenną i jajka. Możesz użyć w tym celu blendera lub miksera – ważne, by otrzymać gładką masę bez grudek. Gdy mleko będzie się już niemal gotować, dodaj cukier i ciągle mieszając, doprowadź całość do wrzenia (cukier powinien w tym czasie się rozpuścić). Do wrzącego płynu dodawaj wolnym strumieniem rozmieszane z mąką, mlekiem i aromatem waniliowym żółtka. Ciągle mieszając, gotuj aż do momentu zgęstnienia masy, a następnie odstaw do przestudzenia. W oddzielnej misce umieść pokrojone masło (całą porcję przeznaczoną na krem) – pozostaw je na szafce, by nabrało temperatury pokojowej.
Masło potrzebne do przygotowania ciasta roztop i przestudź. Umieść w misce wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie je wymieszaj. Wyrób z nich gładkie ciasto i podziel na dwie porcje – każdą z nich zawiń folię spożywczą i włóż do lodówki.
Po około godzinie leżakowania ciasta rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij z lodówki jedną porcję masy i rozłóż na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz kroić w cienkie plastry, umieszczać w formie i na końcu połączyć poszczególne fragmenty. Piecz przez około kwadrans. Powtórz te czynności z drugą częścią ciasta.
Gdy blaty ciasta przestygną, możesz przygotować krem. Utrzyj masło na biały puch, a następnie dodawaj niewielkimi porcjami masę budyniową. Gotowym kremem posmaruj jeden blat ciasta i przyłóż drugim.