Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, z tego przepisu takie wychodzi.
stolnica, wałek do ciasta, miska, miarka na wodę , nóż lub wykrawaczka do pierogów
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była dobrej jakości, wtedy ciasto wyjdzie nam elastyczne i łatwo będzie się zlepiać podczas formowania naszych pierożków.