Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi można przygotować w bardzo prosty sposób – łącząc mąkę z wodą. Najlepiej bardzo gorącą, dzięki czemu szybciej osiągnie pożądaną konsystencję, a po ugotowaniu będzie bardziej miękkie. To jednak nie jedyny trik, dzięki któremu baza uwielbianych chyba przez wszystkich pierogów może zyskać dodatkowe walory. Jeśli chcesz, by stała się bardziej plastyczna w obróbce, a przy tym delikatniejsza w smaku, przygotuj ciasto na pierogi z masłem i żółtkami! Z poniższej ilości składników uzyskasz ciasto na około 50 średniej wielkości pierogów.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Składniki
Przesyp mąkę do miski lub wysyp na stolnicę. Dodaj żółtka, masło i odrobinę soli (1-2 szczypty). Energicznie zagnieć wszystkie składniki (albo połącz za pomocą miksera z hakami), stopniowo dolewając do nich wodę o temperaturze 70-80°C. Wody ma być tyle, by ciasto stało się zwarte i elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk. Z gotowego ciasta uformuj kulę i odłóż ją na pół godziny pod przykryciem (żeby nie obsychała) w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj ciasto (możesz podzielić je na porcje) na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój na kwadraty. Na każdym ułóż porcję wybranego farszu. Złóż kwadraty na pół wzdłuż przekątnej. Brzegi pierogów posklejaj dokładnie palcami lub widelcem – tak, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Ugotuj pierogi partiami w osolonym wrzątku. Każdą partię gotuj przez kilka minut – do czasu, aż wszystkie pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Jeśli nie planujesz serwować ich od razu, lecz przechować przez pewien czas w lodówce lub zamrażarce, ugotowane lekko natłuść z wierzchu olejem, by się nie posklejały ze sobą.