Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykowna Wdówka to tort czekoladowy na specjalne okazje – bardzo elegancki, z ciemnym biszkoptem i kakaowym kremem.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 173
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 678
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 118
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 173
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 678
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 118
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodaj stopniowo połowę cukru. Z drugą połową cukru w osobnym naczyniu utrzyj żółtka na jasną, puszystą masę. Połącz ją delikatnie z pianą z białek. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i kakao, a następnie płynne, ale przestudzone masło. Wymieszaj wszystkie składniki szpatułą. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 22 cm. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, podziel go na 3 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z nalewki morelowej i wody.
Przygotuj kąpiel wodną (miseczkę ustawioną nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody). Wlej do miseczki wodę i mleko skondensowane. Wbij do nich żółtka i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Przestudź uzyskaną masę. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem waniliowym. Stopniowo dodaj do niego masę mleczną (nie przerywając ucierania), a następnie – przesiej do kremu kakao.
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Lekko przestudź. Przełóż blaty ciasta kremem. Boki i wierzch tortu posmaruj cienko konfiturą, a następnie otynkuj tort polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.