Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Curry z jajkiem w koszulce"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Składniki
W posolonej wodzie ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Umyj i pokrój w plasterki cukinię. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchew obierz, umyj i potnij w słupki o długości ok. 4 cm. Dymki oczyść, opłucz. Cebule potnij w cienkie krążki, szczypiorek grubo posiekaj.
Marchew i kalafior wrzuć do posolonej wrzącej wody, wyjmij łyżką cedzakową po 3 min. Od razu przelej zimną wodą i osącz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, orzechy, rodzynki, marchew, kalafior i cukinię. Oprósz wszystko curry, wymieszaj i smaż 3 min.
z patelni wymieszaj z ryżem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem. Piecz 10 min w temp. 180 st.
W garnku zagotuj 2 litry wody z octem. Każde jajko wbij do osobnej filiżanki (uważaj, by nie pękło żółtko). Jajka ostrożnie przelewaj na wrzątek, łyżką zagarniając białka tak, by otoczyły żółtka. Po 4 min wyjmij jajka łyżką cedzakową. Ułóż je na curry. Posyp szczypiorkiem.Źródło: Tina