Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyjskie curry z kalafiorem to prawdziwa uczta smaków. To wegańskie (lub wegetariańskie) i niskokaloryczne danie, choć ze względu na bogactwo aromatycznych przypraw wspaniale rozgrzewa i zapewnia sytość na długo. W wykonaniu potrawy możesz wykazać się kreatywnością i dorzucić choćby marchewki czy zieloną fasolkę, a klasyczne ziemniaki zastąpić batatami. Curry z kalafiora podawaj samodzielnie, obficie posypując posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1234
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1234
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Składniki
Kalafior umyj, oddziel różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie lub na parze. W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Przesmażaj, aż warzywa zaczną pachnieć. Dolej wodę, dodaj sos chili, paprykę w proszku, curry, kurkumę, po czym zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kalafiory i ziemniaki, mleko kokosowe lub jogurt i sól. Gotuj kolejne 3 minuty, a na koniec dodaj rozcieńczoną w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą i wymieszaj ją z sosem. Przemieszaj, poczekaj, aż sos zgęstnieje, a warzywa dobrze się nim pokryją.
Curry z kalafiorem podawaj na gorąco, posypując świeżą zieleniną. Dla podkręcenia smaku możesz skropić sokiem z cytryny.