Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na dobry obiad ? Przedstawię wam dziś ćwiartki kurczaka zamarynowane przez piętnaście minut w majonezie i przyprawach. Tak przygotowane ćwiartki zagoszczą na pewno w waszym domu na stałe, są tak smaczne że aż ciężko opisać ich smak musicie je przygotować aby się przekonać
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 6
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 6
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Składniki
Na początek przygotować ćwiartki z kurczaka wymoczyć je co najmniej w dwóch wodach następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były moczone. Ocieknięte ćwiartki ponacinać i przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie za pomocą rąk wmasować w mięso, odstawić na 15 minut aby przyprawy przegryzły się z mięsem
Gdy mięso w marynacie odstało swój czas blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową ułożyć przygotowane ćwiartki nakryć je folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni z termo obiegiem i piec z przykrytą folią 1 godzinę i 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i podpiec do ładnego zarumienienia się skórki
Upieczone ćwiartki podałam z frytkami oraz plastrami nasolonego pomidora, ćwiartki wyszły tak smaczne i soczyste aż rozpływały się w ustach, mięso samo już podczas nakładania na talerz odchodziło od kości. Takie ćwiartki mogą być podawane do ziemniaków jak również można zajadać z chlebem, nawet ostygnięte nie tracą swojej soczystości i cudnego zapachu. Wszystkie zdjęcia są na moim blogu link w opisie