Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie w środku tygodnia jak się prezentuje dzisiaj wasze menu obiadowe u nas właśnie były ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone w piekarniku. Bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem ponieważ mięso wyszło super smaczne.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 213
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 213
Składniki
Przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je i oczyścić lekko osuszyć następnie każdą ćwiartkę ponacinać od strony skóry. Posypać wszystkimi przyprawami wlać olej i dokładnie za pomocą rąk po nacierać tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso ćwiartek odstawić na godzinę do dwóch aby mięso przegryzło się z przyprawami.
Gdy ćwiartki w przyprawach odstały już swój czas wszystkie przełożyć na blaszkę, oczywiście również polać je płynem który powstał w czasie gdy ćwiartki stały w przyprawach. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na dwieście stopni i piec 1,5 godziny, ćwiartki przekręcić w czasie pieczenia czyli po godzinie pieczenia na drugą stronę czyli częścią bez skóry w górę a przed końcem pieczenia czyli z 15 minut przed końcem odwrócić skórą ku górze aby skórka ładnie się podpiekła, oczywiście wszystko jest zależne od piekarnika.
Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem z pieczonego mięsa oraz jako surówka sałata masłowa na słodko - kwaśno ze śmietaną. Kurczak wyszedł tak smaczny że rodzince aż dech zaparło z wierzchu mocno chrupiący a w środku wilgotny i kruchy nie suchy.