Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na zalegające w lodówce pieczarki ? Podam wam przepis na ćwiartki w sosie z udziałem pieczarek, sos wyszedł przepyszny a i pieczarki wykorzystane. Inni maja w niedzielę rosół i schabowe a ja jestem odmieniec i mam co innego po za tym nie będę dawała co niedzielę przepisu na rosół bo to już by była duża przesada z mojej strony. Przepis na schabowy to mogę podać o ile wymyślę coś nowego bo tradycyjnego to każdy potrafi usmażyć czyż nie ?
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Ćwiartki kurczaka podzielić na części, oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie obsypać przyprawą do kurczaka oraz pomidorkami ziołowymi z bazylią wlać olej i wymieszać. Wymieszane odstawić na 10 minut aby przyprawy weszły w mięso.
Gdy ćwiartki odstały swój czas przełożyć je skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor ( najlepiej gdyby patelnia była duża i głęboka ).
Jak już mamy obsmażone ćwiartki wlać wodę przegotowaną dodać suszone warzywa i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody. Oczywiście w czasie duszenia co jakiś czas mięso przekręcać.
Gdy mięso jest już mięciutkie dodać pieczarki oczyszczone i pokrojone w kawałki i całość dusić już bez przykrycia do miękkości pieczarek lekko doprawić przyprawą z solą. W międzyczasie śmietanę z mąką rozrobić z gorącym wywarem od sosu. Jak już pieczarki są mięciutkie wkroić natkę pietruszki.
Do ćwiartek z kurczaka i pieczarek z natką pietruszki wlać wcześniej rozrobioną śmietanę nie zapomnijmy do śmietany dodać szczyptę cukru wtedy nie zważy się podczas dodania do sosu. Podusić z wlaną śmietaną tak długo aż zrobi się gęstawy sos.
Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka w sosie podałam z całymi ziemniakami oraz surówką z pomidorów malinowych i żółtych ze szczypiorkiem czosnkowym i kefirem śmietankowym. Takim sposobem obiad wyszedł pyszny a pieczarki się nie zmarnowały. I kolejny dzień nie mogę wstawiać zdjęć zatem zapraszam na mój blog.