Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe filety z kurczaka"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Filety opłukać, osuszyć. Cytrynę polać wrzątkiem, osuszyć, następnie otrzeć z niej skórkę. Miąższ cytryny pokroić w plasterki. Pomidorki umyć. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Szczaw umyć, 4 listki odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Mięso oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Włożyć mięso, zrumienić. Potem na każdym filecie położyć 2 plasterki cytryny i smażyć jeszcze 6 minut. W tym czasie przygotować purée ziemniaczane według przepisu podanego na opakowaniu. Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Włożyć pomidorki, czosnek oraz cebulę. Smażyć 3 minuty na dużym płomieniu. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Szczaw wymieszać z purée ziemniaczanym. Filety z kurczak podawać z purée oraz jarzynką z pomidorów. Przed podaniem udekorować odłożonymi listkami szczawiu.
około 30 min.Źródło: Życie na gorąco