Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowe szaszłyki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 26
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 26
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na paski, a potem każdy pasek w kostkę.
Przygotuj osiem drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie. Nadziewaj kawałki kurczaka. Cytryny sparz wrzątkiem, dwie pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji. Z trzeciej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż szaszłyki, smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Dopraw sokiem i skórką z jednej cytryny, musztardą, solą, grubo utłuczonym czarnym pieprzem oraz cukrem.
Chlebki naan włóż do piekarnika. Ogrzewaj 6-8 minut w temperaturze 175 stopni. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszaj z opłukanymi i poszatkowanymi listkami ziół (np. natki lub kolendry). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Szaszłyki podawaj z chlebkami naan i sosem. Dekoruj plastrami cytryny.
Czas ok. 30 min; porcja – 510 kcal, cena 5,40 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety