Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytryny kiszone: do orientalnych potraw"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 632
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 56
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 775
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 632
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 56
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 775
Składniki
Umyj cytryny i włóż je do garnka. Zalej wodą, zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 40 minut. Wylej wrzątek, przelej cytryny zimną wodą. Ponownie zalej je zimną wodą i trzymaj w niej 2 dni. Zmieniaj wodę 2 razy dziennie (w sumie 4 razy), aż przestanie być w niej wyczuwalna goryczka.
Po tym czasie ponacinaj każdą cytrynę do miąższu. Zblenduj papryczkę chili, kolendrę, kmin, czarnuszkę i szczyptę szafranu z odrobiną wody. Włóż cytryny do wyparzonego słoja, zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie. Dodaj miks przypraw, zakręć i mocno potrząśnij. Po tygodniu cytryny będą gotowe. Dodawaj je do orientalnych potraw mięsnych (np. tadżin).
• 60 minut + czas kiszenia • cena 15 złŹródło: Show