Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe knedle z truskawkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 200
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 200
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
porcje, 30 min
<strong>Marcin Kwiek z Bieśnika</strong>
Ziemniaki przeciskam przez praskę. Jeśli są jeszcze ciepłe, odkładam je, by zupełnie wystygły. Mąkę przesiewam wraz z kakao na stolnicę. Dokładam purée ziemniaczane, szczyptę soli oraz jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosypuję jeszcze trochę mąki. Truskawki myję, dobrze osuszam, usuwam szypułki.
Przygotowane ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 0,5 cm. Kroję go na kwadraciki. Na każdym układam truskawkę. Zlepiam brzegi ciasta i delikatnie formuję kule.
W garnku zagotowuję posoloną wodę. Knedle porcjami wkładam ostrożnie do wrzącej wody. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podaję polane śmietaną i posypane cukrem.Źródło: Naj