Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czosnek w winie lub miodzie"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 454
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 454
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Do rondla wlej wino i zagotuj je na wolnym ogniu z octem winnym, cukrem, solą, estragonem, całymi papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz pieprzem.
Gdy zalewa będzie się powoli gotować, obierz z łupin ząbki czosnku. Następnie wrzuć obrane ząbki czosnku do wrzącej zalewy, zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw na całą noc. Następnego dnia ponownie powoli zagotuj czosnek w zalewie.
Od chwili wrzenia gotuj 2-3 minuty, po czym odstaw do ostudzenia. Gdy czosnek i zalewa nieco przestygną, układaj go w wyparzonych słoiczkach w taki sposób, aby do każdego trafiła jedna papryczka chili oraz zioła. Czosnek oraz papryczki układaj w słoikach dość ciasno.
Czosnek zalej zalewą. Do każdego słoiczka wlej na wierzch łyżkę oleju, starannie zakręć. Pasteryzuj 15 minut.
Smaczna alternatywa (na 10 główek czosnku): 1 szklankę octu winnego zagotuj z sokiem z 2 cytryn, 1/2-3/4 szklanki wody i 4 łyżkami miodu. Obrany i gotowany (2-3 minuty we wrzątku) czosnek zalej gorącą zalewą, zakręć i pasteryzuj 15 minut.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie