Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czosnkowe podudzia"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 983
Składniki
• na 4 porcje •: 60 min •Porcja: 475 kcal •Cena porcji: ok. 3,50 zł
Podudzia umyj, osusz, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2/3 natki pietruszki, skórką z cytryny oraz 5 łyżkami oliwy. Mięso polej marynatą, przemieszaj, wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w mundurkach ok. 15 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, pokrój na duże kawałki. Papryki oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę.
Zamarynowane podudzia przełóż na rozgrzaną patelnię. Szybko obsmaż ze wszystkich stron. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej winem (ew. bulionem). Obłóż przygotowanymi warzywami.
Posyp je solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 35 minut. Przed podaniem danie posyp resztą posiekanej natki pietruszki.Źródło: Naj