Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis trochę indyjski. Na dahl, soczewicę. Potrawa wyszła niesamowicie gęsta, kremista i rozgrzewająca. Nie mówiąc już o tym, że ekstremalnie sycąca.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Składniki
Soczewicę namaczam przez noc. Kurczaka gotuję z marchewką. Studzę i obieram. Marchew kroję w półtalarki. Pozostawiam część bulionu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę drobno siekam, smażę i zasypuję cukrem. Karmelizuję. Papryki myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam. Dodaję marchew. Podgrzewam kilka chwil. Odstawiam na bok. Obranego kurczaka smażę na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiam. Odstawiam na bok. Odsączam soczewicę i przekładam do dużego garnka. Zalewam przecierem pomidorowym i bulionem drobiowym. Gotuję. Dodaję odcedzona ciecierzycę i duszę. Przyprawiam. Dodaję podsmażone warzywa i mięso. Wkrawam cukinię. Duszę. W razie potrzeb dodaję bulion. Awokado rozkrawam, łyżeczką wyjmuję miąższ i miażdżę widelcem. Dodaję skórkę i sok limonki, dodaję czosnek. Mieszam dokładnie. Łączę z mlekiem kokosowym. Kiedy dahl ma już gęstą konsystencję gulaszu, dodaję kokosowe awokado. Mieszam krótko. Podaję posypane pieczoną cieciorką z kleksem śmietany.