Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim rodzinnym domu był to odpowiednik znanych makiełek lub kutii, jako jedna z potraw wigilijnych. Czyli zjadanie dużej ilości tego dania miało zapewnić bogaty rok.
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 359
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 292
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 359
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 292
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 173
Składniki
1. Kaszę przelałem na gęstym sicie najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną wodą. W ten sposób wyeliminowałem goryczkę i kasza jest po prostu smaczniejsza.
2. Wypłukaną kaszę wsypałem do garnka i intensywnie podgrzałem, aż zaczął wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zalałem wodą. Na niedużym ogniu lub mocy kuchenki przygrzałem, aż do wchłonięcia wody. Kiedy kasza wchłonęła już płyn, ale była jeszcze wilgotna wsypałem śliwki suszone, wymieszałem i zestawiłem z ognia/kuchenki.
3. W tym czasie roztopiłem masło. Kaszę ze śliwkami wyłożyłem na talerze (każdemu według potrzeb). Na stół podałem roztopione masełko, cukier i cynamon. Każdy z biesiadników polewa masełkiem, posypuje cukrem i cynamonem według własnego uznania. Smacznego!