Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Delikatny mus z kurczaka"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Mięso starannie umyj. Do garnka wlej bulion, włóż mięso i gotuj, aż będzie miękkie (20-30 min). Wyjmij z bulionu i ostudź. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę. Zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Obieraczką lub ostrym nożem pokrój wzdłuż na niezbyt grube paski. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól. Paski cukinii włóż na ok. 3 minuty do wrzątku. Wyjmij i osusz.
Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Wystudzone mięso pokrój na kawałki. Przełóż do miski, dodaj przestudzoną cebulę oraz schłodzoną śmietankę kremówkę, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj.
Okrągłe lub prostokątne żaroodporne naczynie wyłóż paskami cukinii, tak, aby na siebie lekko zachodziły i wystawały ponad krawędź naczynia. Wlej mus i przykryj wystającymi paskami cukinii. Formę wstaw do większego żaroodpornego naczynia i wlej gorącą wodę, aby sięgała połowy formy z musem. Piecz ok. 40 minut w temp. 150°C. Schłodź w lodówce.
80 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie