Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 164
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 164
Składniki
Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej przynosi pozytywne efekty: mniej jest zachorowań na serca i różnego rodzaju nowotworów oraz mniej udarów. Podstawą jest jedzenie owoców, warzyw i sałatek, które dostarczają odpowiedniej ilości chroniących organizm przeciwutleniaczy.. Do przyrządzania posiłków używać przede wszystkim oliwy z oliwek zamiast masła, tłuszczów zwierzęcych czy utwardzonych olejów roślinnych. Potrawy można przyprawiać dużą ilością czosnku, który chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, jeść dużo ryb i owoców morza, natomiast znacznie mniej czerwonego mięsa. W diecie śródziemnomorskiej jest bardzo dużo dań, które nie zawierają mięsa: makarony podawane z warzywami lub owocami morza, przeróżne sałatki, potrawy z papryk, bakłażanów i oliwek, ryby nie smażone lecz pieczone na grillu, rizotta np z serami kozimi i owczymi, chleb z mąki razowej maczany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku.