Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe Qurrito to jedno z najpopularniejszych dań z KFC, które samodzielnie przygotujesz w domu bez większych umiejętności kulinarnych. Przepis na Qurrito jest banalnie prosty a jego smak przepyszny.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 92
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1744
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 92
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1744
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Składniki
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w ukośne, niewielkie kawałki. Odstawiamy na bok. Do miski wlewamy maślankę i dodajemy przyprawy sól, czarny pieprz oraz słodką, wędzoną i ostrą paprykę, czosnek granulowany i suszoną cebulę, wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie w marynacie umieszczamy kawałki kurczaka i całość jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną marynatę z kurczakiem odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną oraz kukurydzianą i wszystko mieszamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i panierujemy w mieszance z obu mąk (nadmiar panierki strzepujemy).
W garnku z dobrze rozgrzanym olejem, smażymy partiami kawałki kurczaka około 5-7 minut na złoty kolor. Usmażonego kurczaka wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na połowie placka tortilli umieszczamy niewielką porcję startej mozzarelli. Na mozzarelli układamy kilka kawałków kurczaka, posypujemy go drugą porcją sera i polewamy sosem BBQ. Tortillę składamy na pół i lekko dociskamy. Qurrito smażymy na suchej patelni (zwykłej lub grillowej) z obu stron, do momentu aż ser się rozpuści. Tak przygotowane qurrito kroimy w trójkąty i od razu podajemy.