Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dorsz w skorupce"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 457
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 457
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Filety z dorsza (ewentualnie z innej ryby morskiej) oczyść starannie, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdą porcję skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie włóż do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
2 łyżki masła i resztę soku z cytryny zmiksuj na gładką masę. Z chleba tostowego odetnij skórki, miąższ zetrzyj na tarce lub pokrusz i dodaj do masła. Dopraw całość ostrą papryką, połącz z posiekanym tymiankiem oraz natką.
Na filety rybne nałóż przygotowaną masę ziołową, lekko dociśnij. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 min.
Opłukane pomidory i obraną cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę masła, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, duś razem około 5 minut.
Gdy sos będzie gotowy, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do ryby w skorupce.
Chleb tostowy jest smaczny i ma wiele zastosowań. Problem sprawia przechowywanie go. Jeśli nie chcesz, by po otwarciu opakowania kromki wyschły lub spleśniały, trzymaj pieczywo w lodówce.Źródło: Świat kobiety