Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe curry z migdałami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój w nieco większą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a miąższ drobno pokrój. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj pastę curry i mięso. Mieszając, smaż na dużym ogniu, aż kawałki indyka ładnie się zrumienią ze wszystkich stron. Posyp trawą cytrynową, dodaj czosnek, chili oraz imbir. Wymieszaj i przełóż do garnka.
Do mięsa wlej 1 szkl. bulionu oraz mleko kokosowe. Przykryj i duś ok. 20 min. W drugim garnku zagotuj pozostały bulion, wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziarenka wchłoną cały bulion i staną się miękkie. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, przełóż na talerzyk.
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Włóż do gulaszu, wymieszaj i gotuj 8 min (już nie przykrywaj garnka). Gulasz ew. przypraw pieprzem. Zdejmij z ognia. Kolendrę opłucz, posiekaj. Gulasz podaj z ryżem, posyp migdałami i kolendrą.Źródło: Tina