Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pierożki"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1926
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1926
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 410 kcal, cena 2,30 zł
Nawet do zwykłego ciasta na gotowane w wodzie pierogi warto dodać trochę drożdży (bezpośrednio do składników na stolnicy). Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo pulchne, a pierożki podczas gotowania delikatnie urosną. By były miękkie i dobrze się lepiły, do mąki koniecznie dodaj gorąca wodę.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, zalej dwoma szklankami osolonej wody, ugotuj do miękkości (ok. 20 minut), odstaw. Śliwki zalej wrzątkiem, pozostaw do namoczenia. Twaróg rozdrobnij, cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż cebulę. Dodaj do ugotowanej kaszy razem z twarogiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj osączone, posiekane śliwki. Starannie wymieszaj.
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, rozetrzyj i odstaw, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlej mleko i śmietanę, dodaj żółtko i szczyptę soli, wymieszaj. Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże, wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny, a potem cienko rozwałkuj.
Szklanką wykrawaj kółka. Nakładaj farsz, formuj pierogi. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 20 min w 200 st.Źródło: Świat kobiety