Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszone klopsiki"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Oczyścić pora. Białą część drobno posiekać, zieloną pokroić w paseczki. Imbir obrać i posiekać. Mięso mielone wymieszać w miseczce z posiekanym porem i imbirem.
Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wina. Wymieszać na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować 4 klopsy. Dusić je na małym płomieniu (około 20 minut) w pozostałym winie z bulionem oraz sosem sojowym.
Oderwać liście kapusty pekińskiej. Krótko sparzyć je wrzątkiem. Odsączyć. Makaron ryżowy połamać na małe kawałki, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Odsączyć.
Liście kapusty i paseczki pora rozłożyć na talerzu. Ułożyć uduszone klopsiki oraz makaron ryżowy. Polać odrobiną mięsnego wywaru.Źródło: Życie na gorąco