Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu nawet niezbyt ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle ;) Mięso jest delikatne, kruche i soczyste.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1760
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 45
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1594
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1760
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 45
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1594
Składniki
Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Mięso dusimy około godziny, aż będzie się rozpadało i będzie bardzo miękkie.
W czasie kiedy dusimy karczek przygotowujemy paprykę. Kolorowe papryki myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelkę na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. Smacznego ;)