Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentowana przeze mnie potrawa jest kwintesencją oszczędności w kuchni: czas, produkt i pieniądze są tu wykorzystane tak efektywnie jak tylko możliwe. To też tylko przykład jak fasolka po bretońsku może być wykorzystana jako towarzystwo dla innych warzyw. Obserwujcie moje eksperymenty, a dowiecie się jak jeszcze można wykorzystać fasolkę po bretońsku, by nam się nie znudziła.
Garnek, tarka, nóż
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Ziemniak umyć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika: piec pierwsze pół godziny w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po pół godzinie odwrócić i zmniejszyć temperaturę do 280 stopni. Po upływie pół godziny odwrócić i dalej piec.
W tym czasie kiedy ziemniak się piecze, trzemy parmezan, aby uzyskać dużą szczyptę tartego. Obieramy 2 ziemniaki i kroimy w kostkę jak do zupy. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Proponuję gotować od momentu zagotowania 5 minut i odstawić z ognia, same dojdą.
Sprawdzamy ziemniak w piekarniku. Kiedy czujemy w palcach, że jest miękki, możemy wyłączyć piekarnik. Zwykle pieczenie ziemniaka trwa około 1,5 godziny. Ziemniak kroimy na ukośny krzyż, ale nie do końca, do połowy grubości.
Przyciskamy palcami, aby spłaszczyć trochę ziemniak.
Dodajemy masło
Mieszamy masło z miąższem ziemniaka
Nakładamy w środek ziemniaka podgrzaną fasolkę po bretońsku: wybieramy łyżką z dziurkami 4 łyżki fasolki, posypujemy serem i pietruszką (opcjonalnie).
W moim przepisie użyłam swojej roboty fasolki po bretońsku w ilości 300 ml. Ugotowane ziemniaki wrzuciłam razem z wodą do pozostałej fasolki po użyciu do ziemniaka, doprawiłam pieprzem, majerankiem oraz pieprzem kajeńskim, nadając zupie dość ostrego smaku. Otrzymałam 550 ml zupy fasolowej, bardzo smacznej zresztą. Zupę można zjeść następnego dnia lub na kolację jeśli mieliśmy ziemniak na obiad.