Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem agrestowy z imbirem"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 32
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 285
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 116
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 32
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 285
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 116
Składniki
Agrest umyj pod bieżącą wodą, usuń ogonki oraz szypułki i przekrój na pół. Przełóż do rondla z grubym dnem i zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin, by puścił sok. Następnie dodaj imbir oraz cynamon, zamieszaj.
Rondel postaw na niezbyt dużym ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-30 minut często mieszając. Następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 minut.
Jeżeli podczas gotowania utworzy się piana, usuń ją, bo wygląda nieestetycznie, a poza tym może zawierać zanieczyszczenia, które obniżą trwałość dżemu. Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką jego ilość nałóż na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Palcem przejedź po powierzchni dżemu – jeśli się delikatnie zmarszczy i zachowa nadany kształt, jest już gotowy i można go przelać do słoiczków. Jeśli jest zbyt rzadki, odstaw go na kilkanaście godzin i przesmaż ponownie.
Gorący dżem przełóż do czystych, gorących słoików, które wcześniej zostały wyparzone i osuszone przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 100° C. Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 minut do góry dnem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Słoiczek: 530 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie