Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z winogron, jabłek i orzechów"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 169
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 580
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 66
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1535
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 169
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 580
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 66
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Winogrona umyj i gotuj nie za długo, aby były tylko lekko rozgotowane. Poczekaj aż nieco przestygną, a następnie przełóż je na gęste sito i przetrzyj. Możesz też rozdrobnić winogrona blenderem, ale wtedy skórki i pestki będziesz musiała oddzielić ręcznie.
Jabłka antonówki umyj, obierz ze skórki, przekrój każde na pół i wykrój komory nasienne. Jabłka zetrzyj na grubej tarce i od razu skrop je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 3-5 min. Gdy woda nieco przestygnie, odlej wrzątek i obierz je starannie ze skórki. Dla uzyskania lepszego aromatu możesz jeszcze skropić je orzechówką.
Mus winogronowy, jabłka i orzechy przełóż do szerokiego rondla i połącz ze sobą, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i skosztuj. Jeśli dżem jest zbyt słodki i nieco mdły, dodaj odrobinę kwasku cytrynowego, wymieszaj. Ustaw rondel na wolnym ogniu i gotuj około 30 minut.
Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i ciepłych słoików. Szczelnie zakręć każdy i zapasteryzuj. Jeszcze gorące ustaw dnem do góry i pozostaw tak do ostygnięcia.
<strong>: 50 minut. Porcja: 340 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie