Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak jest ziemniaczana babka to musi być także ziemniaczany dziad :) I właśnie taki dziad został zrobiony z utartych ziemniaków i wędzonego boczku. Ziemniaczany dziad najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażony na patelni.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, patelnia, forma keksowa duża,
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę.
Dodajemy sól, skrobie ziemniaczane, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy.
W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek i cebulę.
Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Wykładamy foremkę (keksówkę dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Smacznego !!!