Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowny wieniec"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14365
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 144
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14365
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 144
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Składniki
Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, mieszając obsmaż na rumiano. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Dodaj szpinak, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wystudzonego szpinaku dodaj pokruszony ser feta, paprykę oraz przesmażone mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
Z ciasta wytnij 6 trójkątów. Ułóż je na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w koło – tak, by podstawy trójkątów na siebie nachodziły. Rozłóż nadzienie w najszerszym miejscu na cieście formując z niego okrąg.
Nadzienie przykryj trójkątami, wierzchołki chowając pod spód. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody i posyp sezamem. Piecz około 20 min w temp. 200°C.
40 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie