Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Empanadas z mielonym mięsem"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Na patelni rozgrzej olej i włóż zmielone mięso. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, papryczkę chili i podsmaż. Całość zalej winem, dodaj cynamon i 1/4 łyżeczki soli. Duś przez 5 minut. Odcedź fasolkę, rozgnieć widelcem i dodaj do mięsa. Podsmaż i odstaw do wystudzenia. Wrzuć kolendrę.
Na środek każdego wyciętego z ciasta koła nałóż po łyżce farszu. Zrób pierogi (empanadas), krawędzie dociśnij widelcem. Empanadas rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię posmaruj resztą jajka i piecz w temp. 200 °C przez ok. 20 minut.
Ciasto na empanadas:
Mąkę przesiej do miski, dodaj łyżeczkę soli i 3 łyżki oleju. Wymieszaj. Jajko i białko rozbełtaj w 1/2 szklanki wody, wlej ocet i połącz z mąką. Zagnieć ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz . Wyjmij ciasto i rozwałkuj.
Z ciasta przy pomocy szklanki wykrój koła o średnicy 8 centymetrów. Krawędzie posmaruj rozbełtanym jajkiem.Źródło: Na żywo