Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni bardzo lubię przygotowywać dania rozgrzewające. Jedną z nich jest fasolka po bretońsku. Fasola jest bardzo zdrowa gdyż zawiera dużo błonnika, białka i witamin B. Do dania dodaję suszony cząber, który ułatwia trawienie i hamuje wzdęcia. Obowiązkowo w tym daniu pojawia się domowy boczek wędzony i domowa kiełbasa wędzona. Przyprawiam na ostro pieprzem, papryką i chilli (Cayenne).
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
1. Fasolę moczę na noc w zimnej wodzie. 2. Następnego dnia wodę odlewam, wlewam świeżą, dodaję cząber i dodaję szczyptę soli. Fasolę gotuję do miękkości. 3. Do rondla (lub na patelnię) wrzucam boczek pokrojony w kostkę i wytapiam go na małym ogniu.
4. Do wytopionego boczku wrzucam pokrojoną kiełbasę, podsmażam ją.
5. Boczek z kiełbasą przerzucam do fasoli. Przyprawiam. Dodaję koncentrat i ketchup i nadal duszę. 6. Podaję z domowymi bułkami pszennymi i kiszonymi ogórkami.