Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fasolowe spaghetti"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Fasolkę przebierz, odetnij końcówki, usuń ewentualne włókna. Umyj ją starannie pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli oraz cukru. Wrzuć fasolkę. Ugotuj do miękkości (10-15 minut). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do osączenia.
W osobnym garnku zagotuj 3 litry wody z łyżką soli. Wrzuć makaron i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple (kilka łyżek wody z gotowania makaronu pozostaw do sosu).
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej kilka łyżek oliwy. Wrzuć cebulę, przesmaż, niedopuszczając do zrumienienia. Dodaj rozdrobniony czosnek.
Cebulę z czosnkiem smaż 1-2 minuty. Wrzuć fasolkę szparagową (dłuższe fasolki możesz przekroić na połówki), smaż mieszając, jeszcze kilka minut.
Na koniec do warzyw dodaj makaron. Wlej kilka łyżek wody, w której się gotował. Ogrzewaj całość, mieszając. Spaghetti dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp rozdrobnionym serkiem ricotta i delikatnie przemieszaj.Źródło: Świat kobiety